Citroën BX

Så här skriver Wikipedia: Citroën BX, personbil från Citroën som tillverkades mellan 1982 och 1994

BX ersatte Citroën GSA. BX tillverkades med 6 olika motorer, allt från 1,4 till 1,9 liter. En 16-ventilsmotor kom 1987 och var på hela 160 hkr (148 hkr i Sverige med katalysator) och två olika dieselmotorer, 1,8 och 1,9 liter fanns också, den förra med laddluftkylning och turbo. BX fanns även som fyrhjulsdriven. De många BX-varianterna spände över ett stort prisintervall, varför den kunde konkurrera såväl med mindre bilar i Golfklassen och större i mellanklassen. I Teknikens Värld har den t.ex. deltagit i jämförelsetester mot såväl Ford Escort som Ford Sierra.

Grundtekniken baserades på Peugeot 305, och kom senare att användas även i Peugeot 405. Hjulupphängningen bak hämtades från 305 Break, som hade liggande fjäderpaket för att ge större bagageutrymme. En stor skillnad mot övriga bilar i klassen var fjädringen. Precis som i företrädaren GS/GSA användes Citroëns berömda gashydrauliska fjädring. I övrigt skilde sig konstruktionen mycket från föregångaren, bland annat försvann den luftkylda boxermotorn ur bilden. Citroën BX hade gashydraulisk fjädring och i vissa fall servostyrning och fyrväxlad automatlåda från ZF AG.

Modelluppdatering skedde 1987 med ny instrumentering med konventionella mätare, nya stötfångare och främre blinkers. Tidigare hade modellen lite speciell instrumenteringen, där t.ex. hastighetsmätaren liknade en badrumsvåg, på det sättet att skalan rörde sig och det aktuella värdet visades i ett litet fönster med förstoringsglas. BX var innovativ såtillvida att man använde mycket plast i karossen, vilket minskade vikt och rostkänslighet. Kuriosa är att designen på bilen ursprungligen var från en designstudie som Bertone gjorde åt Volvo, Volvo Tundra, och som Volvo ratade.

BX blev en stor succé, 2,3 miljoner tillverkades och bidrog starkt till att få Citroën ”på fötter”. Även på tävlingsbanorna var den framgångsrik, dels i rallycross genom Jean-Luc Pallier som körde en 240 hkr stark BX 16V, i konkurrens bl a med Renault 21 Turbo, Opel Kadett GSI, BMW M3 och Ford Sierra Cosworth. I rallyns värstingklass Grupp B, som fanns på 80-talet, deltog två fabriks-BX (BX 4TC), men de stora framgångarna uteblev då. De kom istället i Sverige och i Grupp A där Magnus Gustafsson vann en mängd mindre tävlingar och blev klasstvåa i Svenska Rallyt 1992. Senare vann han 2-litersklassen i Sydsvenska Rallyt. Han körde en med stöd av svenska Citroënåterförsäljarna framtagen 6-växlad BX 16V på över 200 hkr, trimmad av Kent Jönsson på Custom Racing i Örebro. Bilen hade Hydractiv fjädring från Citroën XM och var läckert lackerad i vitt och rött.

I Sverige såldes till att börja med BX 16RS och TRS, samt 19 RD (diesel). Senare kom Break, 14RE o 19GT. När katalysator infördes 1987-89 i Sverige kom först 19TRI kat 1987, sedan 16RS kat och 16V kat 1988. 1989 tillkom 14RE och 19GTI (8v). Från 1990 infördes bokstavsbeteckningarna TGE och TZI istället för RE och TRI. Sista två åren i Sverige, 1992-93, såldes endast de mer påkostade BX 14 Contour och BX 16 Millesime. Övriga BX kunde då beställas som specialorder.