Citroën XM Break

Citroën Break TCT VSX KBAUT 1999

Jag köpte denna XM i februari 2019. När jag talade med säljaren så stipulerade han att leveransen skulle ske först efter 14 dagar eftersom han först skulle ha fjällsemester. Med den bilen frågade jag, ja svarade säljaren den går utmärkt så varför inte. En bil för 9.000.- kronor som ägaren törs använda på sin skidsemester och resa ända från Göteborg till svenska fjällen med kan ju inte ha några större fel så jag bestämde mig direkt o skickade en handpenning. Leveransen skedde i Täby där den tidigare ägaren skulle hämta en ny bil. Så det vart en kort sträcka för mig.

Veckan därpå skulle jag o min fru resa till Tyskland för att titta på en GS BiRotor. Vid närmare eftertanke kom jag på att den enda bilen vi hade med odubbade vinterdäck var den nyss inköpta XM Break. Vi tog den och på sin första vecka med oss så fick den gå över 300 mil. Den fungerade klanderfritt och är mycket bekväm att åka i med sin fina läderinredning.

Mycket bekväm förarplats – notera dem stora bredden i kupén.
Elegant baksäte – helt fällbart, delbart i 2 + 1

Vid besiktningen i maj så fick vi underkänt, för kort bromsslang vänster fram och sönderrostad höger sparklåda. Vi fick också en liten hint om att den andra sidans sparklåda kanske inte skulle hålla så länge till.

Min lokala bilverkstad i Norrskedika åtog sig att svetsa dit en ny sparklåda. Som vanligt så var det ju lite extra jobb eftersom en del av golvplåten också var dålig. Allt är nu i ordning och ordentligt rostskyddat o bromsslangen är åtgärdad. Ny gick besiktningen galant. Total kostnad 5.000.- SEK inkl moms så det blev som att köpa halva bilen igen. Det blir till att köra 500 mil till för att försvara den kostnaden. Tror nog att jag får ut flera tusen mil ur denna innan det blir dags för nya omkostnader. Allt under 20 kronor milen är i alla fall billigare än att köra med en ny bil.

Bilen har ju fortfarande en del skönhetsfläckar i form av rost på karossen men den tjänar som min dagliga transport och är helt underbar att åka med.


Rost på höger hjulhus bak.
Rost på vänster hjulhus bak.