Citroën CX Pallas

Min finaste bil alla kategorier. En tidigare ägare i 40 år. En ägare som har drivit en Citroën service verkstad. Jag hämtade den igår och är salig över bilen som fungerar som vilken modern bil som helst.

Säljare Börje Nilsson inköpsdatum 2018-10-05 Pris 90.000.-

Min fru Berit o jag tog flyget från Bromma till Ronneby, vi hade ToR biljetter men jag trodde inte vi skulle utnyttja dem.

Börje hämtade oss på flygplatsen i sin Citroën Xantia. Sista modellen med ”riktig” fjädring. Börje bodde någon mil från flygplatsen i en liten by intill sitt hus hade han en fin verkstad med två bilplatser o ett intilliggande garage.

Börje visade upp bilen i garaget och frågade om jag ville provköra, jag sa att det behövdes inte utan att jag kunde provköra på vägen hem eftersom jag bestämt att köpa bilen.

Börjes svärson använder verkstaden ibland, idag är han där för att hjälpa till o röja lite.

En fin fyrpelarlift med lyft i mitten.

Berit funderar på om det är så här hennes man skulle vilja ha det hemma i garaget.

Börje har skött bilen minutiöst och jag fick ett par förhållningsorder:

  • Byt olja var 1,500 mil info i dörrstolpen Castro W15-40 mineralolja borde finnas på Mekonomen.
  • Byt tändstift var 3,000 mil alltid Champion
  • Inga klossar vid garagering.
  • Oljesticka för växellådan bakom reservhjulet.
  • Tvätta bilen o ställ undan den.

Vi drack en kopp kaffe och då jag kommenterade bilden av en katt som låg o sov på motorhuven till en Rolls Royce så fick vi höra historien om Börjes katt.

Börje hade en Rolls Royce som katten gillade att ligga på och i, katten hade bestämt att bilen var en utmärkt bostad. Börje var inte så intresserad av Rollsen men behöll den ändå för kattens skull. För något år sedan dog katten o då sålde Börje bilen.

Vi gick upp till Börjes tidstypiska kontor och ordnade affären via Börjes dator. Sedan satte vi oss, Berit o jag i vår nya Citroën CX o startade färden mot Norrskedika. Det tar några mil o sedan känns det som om jag inte gjort annat än kört Citroen CX o bilen känns lika hemtam som min vardagsbil (Subaru Legacy 3 liters).

Jag är inte riktigt vän med navigatorn på telefonen o den visar ingen översikt utan jag följer anvisningarna. Det skulle jag inte gjort – i stället för att ta oss ut på E4 söder om Jönköping så lotsar den oss upp genom Småland direkt mot Linköping. Vägarna är inte så stora men bilen fungerar fantastiskt och jag blir modigare o modigare (kanske lite tröttare också).

Vi kör på en 2 + 1 väg och då kommer min felreaktion (jag är för van vid min Subaru o dess acceleration). Jag kör om en trailer o påbörjar en omkörning av nästa trailer för sedan blir det fritt från tunga bilar ett tag. Mitt tankefel är att det är uppförsbacke o vi närmar oss slutet på 2 filsdelen. Jag passerar första varningen o ligger nu hyfsat till men jag läser inte skylten med avståndet till slutet. Inom någon sekund kommer jag upp mot slutvarningen, jag som är van vid 400 meter upptäcker att här talar vi om 100 meter. Jag inser men försent att det här kommer inte att gå. Börjar bromsa / lastbilen håller sin kurs och ger inte efter för att ge mig mer plats (han har troligen inte ens sett mig). Ställer mig på bromsarna samtidigt som jag kör så nära staketet som jag vågar, kanske 5 centimeter men nog inte mer. Lastbilen är otroligt nära – det smäller till – vi har kört ihop med lastbilen – detta efter 20 mil med min nya CX. Jag skriker o svär ber min fru om ursäkt samtidigt som jag får ner farten ytterligare, svänger av på en skogsavfart. Sitter still o svär mera, hela högersidan är troligen bucklad o skrapad. Går slutligen ur bilen och upptäcker att den stora smällen var backspegeln som ryktes loss o försvann. Det förskräckliga skrapljudet var en kort repa i lacken ingen reva eller buckla.

Startade igen o tillbringade den nästa timmen med att förklara vilken idiot o dålig bilförare jag är som inte förstår skillnaden mellan en 40 år gammal CX o en modern 3 liters halvracer från Subaru.

Har inte vågat tala om det här för Börje ännu, undrar om jag någonsin vågar det. Han kommer att bli förbannad o besviken.

2018-10-18

Börje ringde idag vi talades vid en stund. Han skickar mig oljefilter o en bok.

Egna bilder av CX Palace

Börje håller på o fixar liv i en tidig BX med Renault motor. Om ni inte har sett en – titta i motorrummet o om Du inte hittar någon motor för den ligger så långt ner. Då är det en tidig BX med Renault-motor. Hoppas jag får köpa den i ett senare skede.